bootstrap slider
Kőszeg családoknak, gyerekekkel, látnivalók, kirándulás

Ha Neked unalmas egy forrás, egy vár vagy éppen egy "egyszerű" kilátó, 

akkor íme néhány ajánlat Kőszegen:

Hörmann-forrás melletti laktanya Kőszeg

Hörmann laktanya

Elhagyatott laktanya, nem éppen barátságos kisugárzással. Omladozó falak, tető.. fokozott óvatossággal látogatható.

Szálasi Ferenc bunkere a Kőszegi-hegységben

Szálasi bunker

Lezárták, de megtalálhatod a kiskaput. Ennek ellenére senkinek sem javasoljuk a lemenetelt. Elejét még katonák robbantották be, a hátulja meg magától omlott be..

A volt, titkos lehallgatóbázis a kőszegi hegyen

Lehallgatóbázis

Egy igazán titokzatos hely...

fából épült Margit-kilátó Ausztriában, közel a kőszegi határhoz

Margit-kilátó

A Kőszegi-hegység osztrák oldalán található, kb 20 km Kőszegtől.. Mitől izgalmas? Fából épült, nagyon magas és kileng.

Kőszeg rengeteg látnivalót rejt magában, (ha nem hiszed kattints ide). A Kőszegi-hegység több magára hagyott épületet is rejt magában. A trianoni békeszerződést követően, jelentős mértékben lecsökkent az ország mérete. Az új határsáv a hegységet is átszeli...

Szálasi bunker - A Nyilas párt vezetőjének bunkere

A második világháború ideje alatt, Szálasi Ferenc készítettet magának ide bunkert, gondolva a háború utáni időkre. Állítólag ezt a bunkert minden jóval felszerelték kényelme érdekében. Szálasi sosem használta bunkerét. A második világháború alatt már tartani lehetett egy lehetséges atomtámadástól is, amire a bunker nem volt felkészítve. Szálasi egyébként diktatúrát működtetett, ő volt a Nyilas párt vezetője. Bárki ellent mondott neki, az halál fia volt. Németekkel szimpatizált, bár nem minden téren, épp ezért az orosz seregtől félt leginkább, a bunker is emiatt épült. Szálasit és a kormánya több tagját is a háború után kötél általi halálra ítélték.

Szálasi bunkere nagyon rossz állapotnak örvend. A hátsó része már beomlott, az első részét még orosz katonák robbantották be. A robbantást végző katonák (állítólag) túl lusták voltak ahhoz, hogy a bombát bevigyék a bunkerbe, ennek köszönhetően csak az eleje omlott be a helynek. A kétezres évek elején megtalálták a bunkert és elkezdték járhatóvá tenni. Különböző indokok miatt, aztán a járatok felújítása abbamaradt. Lezárták, viszont ha keresed megtalálod a "kiskaput", ennek ellenére nem javasoljuk a lemenetelt.

A bunkerről itt olvashatsz bővebben.


A második világháború után következett a hidegháború, ami a két nagyhatalom (kelet - nyugat) rivalizálását jelentette. A szó szoros értelmében nem volt háború (kivéve a harmadik világban). A két nagyhatalom között nukleáris fenyegetettség is érzékelhető volt.

Az egyik nagy találmányuk a vasfüggöny volt. Ez hivatott elválasztani a két oldalt egymástól. Ez a vasfüggöny a Kőszegi-hegységen keresztül húzódott. Kőszeg kifejezetten őrzött határrészhez tartozott, még magába a városba be és a városból kimenni is nehézkes volt, a hegység meg csak engedéllyel volt látogatható.

Több laktanya is épült a hegyen, ezek közül fogunk párat most bemutatni.


Laktanya a Hétforrás mellett 

Az egyik legismertebb a Hétforrás melletti épület. Ismertségének köszönhetően, sajnos nagyon rossz állapotban van. Az épület teljes egészében bejárható, bár fokozott óvatosságot igényel. Omladozó falak, plafon és tető, itt-ott nyitott aknák a földön. Talán a legérdekesebb része, a hiányos tető alatt kinőtt erdő.

A laktanyáról itt olvashatsz bővebben.


Laktanya a Hörmann forrás mellett

Ez a laktanya szintén nem örvend túl jó állapotnak. Nyilván az idő is bontja ezen épületeket, viszont egyértelmű az is, hogy az ember keze is benne van a dologban. Nincs túl jó hangulata a helynek, barátságtalan épület. Nincs lezárva, különös óvatossággal bejárható.

A laktanyáról itt olvashatsz bővebben.


Lehallgatóbázis

Az eddig bemutatott épületek közül, ez örvend a legjobb állapotnak, amit valószínűleg annak is köszönhet, hogy messze van a várostól. Nincs túl sok információ a helyről, állítólag lesötétített fekete kisbuszokkal vitték ide a dolgozókat. Valószínűleg a repülőket figyelték innen. A bázison található óriási toronyról már leszerelték az antennákat. Ha minden igaz 2004.-ig működött a hely. A kiskapu nyitva van (volt), azt hogy be szabad e menni, azt nem tudom. :)

A bázisról itt olvashatsz bővebben.