create own website

Egy betartott ígéret: Kálvária templom

A Kálvária dombon található Kálvária templom a kilátásán túl, egész érdekes történettel büszkélkedhet. Eredetileg csak egy kereszt állt a helyen, majd később egy kápolna is ide került és csak ezután lett a templom építve.

300 évvel ezelőtt súlyos pestisjárvány tombolt a környéken. A kőszegiek megfogadták, hogy építenek egy templomot ide, csak éljék túl a dolgot. Végül is a templom megépült, állítólag a lakosok a kezükben hordták fel a téglákat, ami nem kis munka lehetett, hiszen eléggé kaptatós az út felfelé. Innen tovább indulva is találhatunk még érdekes dolgokat, pl trianoni kereszt, Szulejmán-kilátó, öreg gesztenyefa.

Térkép a Kálváriához az oldal alján.

kálvária, templom, kőszeg, látnivaló
Kőszegen a Kálvária templom
kálvária templom kőszeg
Napos időben a Kálvária templomnál Kőszegen
kálvária kirándulás kőszeg
Egy fogadalom miatt épült a Kőszegre néző templom
ősz, kálvária templom, kőszeg, kirándulás
Őszi színekben a kőszegi Kálvária
kálvária, stáció, kőszeg
Innen indul az út a templomhoz.
Télen a templomnál Kálvária Kőszeg
Télen a templomnál
kőszeg kálvária
Téli napsütés a templomnál
Kálvária templom Kőszeg
Kilátás a Kálvária templom lépcsőjéről Kőszeg felé
Kilátás a Kálvária templom lépcsőjéről

Szállás Kőszegen

Kiemelt ajánlataink:

Szállás Kőszegen az Andalgó Hold Vendégházban
Panoráma Pihenőház Kőszeg szállás

Térkép a Kálváriára

Így találod meg a szállásról indulva:

Az Andalgó Hold Vendégház előtti parkolóból jobbra kell elindulnunk, ha a Kálváriára készülünk. (A táv megtehető gyalog is kb 45 perc séta, viszont most az autós megközelítéséről fogok részletesebben írni. Gyalog tudsz rövidíteni a főtéren keresztül.) Hamarosan látni fogsz egy parkot, menj el mellette, majd utána kell élesen balra kanyarodnod. Maradj ezen az úton, 1-2 perc és egy egyirányúvá fog válni. Menj tovább (hamarosan újra kétirányú). Látni fogsz egy templomot, itt kell lekanyarodnod az eddigi útról balra. Haladj tovább hamarosan találsz egy parkolót, tedd le ott az autót. Menj tovább felfele gyalog, szinte azonnal odaérsz a Koronaőrző bunkerhez. Haladj el mellett, nem sokára odaérsz egy stációhoz. Itt kell elindulnod felfele, kb. 15 perc séta az út.

Hazafele kijössz a templom mellett és egyenesen mész vissza a város felé. Hamarosan újra egyirányúvá válik az út, azon mész tovább. Szembe kerül veled a várparkoló (kereszteződés is van ott), de te maradsz az utadon ami jobbra fog kanyarodni. Menj rajta tovább, ne kanyarodj le róla. Újra egyirányúvá fog válni a szakasz. Az út végén a kereszteződésnél balra fordulsz ki, majd az első lehetőségnél jobbra mész és ezzel vissza is értél a vendégház előtti parkolóba.


A Panoráma Pihenőháztól lefele, a város felé kell elindulnunk, ha a Kálváriára készülünk. Egyirányú út visz vissza a városba. Annyi a dolgod, hogy maradj a főúton, leérsz majd a Temető utcán, elhaladsz az orvosi ügyelet épülete mellett, az Andalgó Hold Vendégház előtti parkoló mellett, majd hamarosan megpillantasz egy parkot. Haladj el mellette, majd a végén kell balra kanyarodnod (élesen). Maradj ezen az úton, 1-2 perc és egy egyirányúvá fog válni. Menj tovább (hamarosan újra kétirányú).Látni fogsz egy templomot, itt kell lekanyarodnod az eddigi útról balra. Haladj tovább hamarosan találsz egy parkolót, tedd le ott az autót. Menj tovább felfele gyalog, szinte azonnal odaérsz a Koronaőrző bunkerhez. Haladj el mellett, nem sokára odaérsz egy stációhoz. Itt kell elindulnod felfele, kb. 15 perc séta az út.

Hazafele kijössz a templom mellett és egyenesen mész vissza a város felé. Hamarosan újra egyirányúvá válik az út, azon mész tovább. Szembe kerül veled a várparkoló (kereszteződés is van ott), de te maradsz az utadon ami jobbra fog kanyarodni. Menj rajta tovább, ne kanyarodj le róla. Újra egyirányúvá fog válni a szakasz. Az út végén a kereszteződésnél jobbra fordulsz ki, ezzel ráérsz a Temető utcára. Innentől ismerős lesz az út, menj felfele, hagyd el a Kőszeg vége táblát, a Szabóhegy táblánál jobbra fel a hegyre...