free website creator

Óház kilátó a Felső vár emléke

Az egyik legkedveltebb kilátónk az Óház kilátó. Szép kilátás tárul elénk innen, mind a négy irányba.

Érdekessége a helynek, hogy valaha itt egy vár állt. Ez a vár nagyjából 1000 éve épült és kb. 300 éven keresztül állt itt. Ennek az emlékét őrzi a helyére épült kilátó.

A vár idejéből megmaradt egy vízgyűjtő kút (ciszterna), állítólag egy vészkijáratként használt barlangnak is lennie kell valahol, de ezt még nem sikerült feltárni. 

Ingyenesen látogatható.

Óház kilátó, Felső vár, Kőszeg, látnivalók
Óház kilátó Kőszegen. Valaha itt állt a Felső vár.
Kőszeg, Óház, látnivaló
Az Óház kilátó és környéke a legtöbbször csendes. Az emberek többsége a nem messze lévő Hétforrást választja.
Óház kilátó, kőszeg, látnivalók
Ilyen a fenti része a kilátónak.
Óház kilátó, Kőszeg, látnivalók, kirándulóhelyek
Padok és asztalok várják a megfáradt kirándulókat az Óház kilátóval szemben
óház kilátó, kőszeg, ősz, látnivaló
Ősz az Óház kilátónál (Kőszeg van a távolban)
Kőszeg, óház, látnivaló
Aranyba borul az erdő a kőszegi Óház kilátónál is.
óház, kőszeg, kirándulás, látnivalók
Fából készült lépcső visz fel az Óház kilátó tetejére. (tavaszi kép)

Így találod meg, ha tőlünk indulsz:

Az Andalgó Hold Vendégház előtti parkolóból balra kell elindulnunk, ha az Óházhoz készülünk. Javasolt autóval megtenni a távot, ha csak nem vagyunk gyakorlott kirándulók. Autónkkal balra kifordulva a parkolóból, kövessük az utat a Szabóhegy felé. Ne térjünk le az útról, hagyjuk el a Kőszeg vége táblát. Hamarosan két buszmegállót látunk, az út két oldalán, ezt követően kell majd jobbra kanyarodnunk, a Szabóhegy irányába. Itt érünk rá a Panoráma útra.

Haladjunk felfele, ne térjünk le az útról. Egy nagy zöld színű épületet fogunk látni (jobbról), először lentről, majd tovább haladva (megkerülve) oldalról is látni fogjuk. Haladjunk tovább az úton, ne térjünk le róla. Lesz egy balra út (Tölgyes út), nem ide megyünk, menjünk tovább. A következő balra kanyarodási lehetőségnél sem térünk le az útról. Innen már csak nagyjából 1 perc kocsival a Kincs Pihenő. Itt kell letennünk az autónkat.

Ha az érkezés irányából nézed a parkolót, a balra vezető úton kell tovább menned. Innen 2 km után megpillantasz majd egy turistatáblát, emellett kell felfelé indulnod a földúton. Innen már csak pár perc a kilátó.


A Panoráma Pihenőháztól felfele kell elindulnunk, ha az Óházhoz készülünk. Mehetsz egy darabig autóval is, de gyalogosan is megtehető az út. Lesz egy balra út (Tölgyes út), nem ide megyünk, menjünk tovább. A következő balra kanyarodási lehetőségnél sem térünk le az útról. Hamarosan megérkezel a Kincs Pihenőbe. 

Ha az érkezés irányából nézed a parkolót, a balra vezető úton kell tovább menned. Innen 2 km után megpillantasz majd egy turistatáblát, emellett kell felfelé indulnod a földúton. Innen már csak pár perc a kilátó.

Kőszeg legszebb és legérdekesebb helyei

Láttad már a filmünket Kőszegről?

Facebookon első héten elérte a 20ezer megtekintést :)