design free website

Mátyás király idejéből: Királyvölgyi gesztenyefa

A Kőszegre érkező természetszeretők talán kihagyhatatlan látványossága, a valaha létező óriás gesztenyefa maradványa.

A nép 800 évesnek mondja a fát, viszont a kutatások valamennyivel fiatalabbnak tudják, nagyjából akkor hozhatta első hajtását, amikor Mátyás király visszafoglalta Kőszeget, az osztrák császártól.

Gondolj csak bele mennyi mindent láthatott ez a fa. Túlélte a török ostromot, a két világháborút és a hidegháború jelentős részét is. Kiemelkedő korához, kiemelkedő méret is tartozott, nagyjából 10 méter a törzs kerülete.

Térkép a fához az oldal alján.


Kőszeg, gesztenye, királyvölgy
Öreg gesztenyefa
gesztenye kőszeg óriás
Tető védi a fa megmaradt részét :) (kora tavaszi kép)
gesztenye királyvölgy kőszeg emlék
Emlék.. :)
óriás ggesztenyefa kőszeg királyvölgy
Nem semmi fa lehetett...

Közelben: Szulejmán kilátó

Szállás Kőszegen

Kiemelt ajánlataink:

Szállás Kőszegen az Andalgó Hold Vendégházban
Panoráma Pihenőház Kőszeg szállás

Térkép az öreg gesztenyéhez

Így találod meg a szállásról indulva:

Az Andalgó Hold Vendégház előtti parkolóból balra kell elindulnunk, ha a gesztenyefához készülünk. (A táv megtehető gyalog is kb 35 perc séta.) A második jobbra kanyarodási lehetőségnél kell lefordulnod az útról (egyirányú út lesz). Haladj felfele, az út balra fog kanyarodni (itt van lehetőség balra és jobbra is menni, te jobbra tarts!). A következő kereszteződésnél viszont fordulj balra. Haladj felfele, elmész a gimi előtt, majd utána kell jobbra kanyarodnod. Ha ezen az úton maradsz tulajdonképpen eljutsz a fáig, viszont érdemesebb letenni az autót amint felérsz a meredek részen, még az út balra kanyarodása előtt.

Visszafele az út a gimi mellett visz lefele, a kereszteződésnél menj jobbra. Hamarosan egyirányúvá fog válni a szakasz. Az út végén a kereszteződésnél balra fordulsz ki, majd az első lehetőségnél jobbra mész és ezzel vissza is értél a vendégház előtti parkolóba.

A Panoráma Pihenőháztól lefele, a város felé kell elindulnunk,ha a gesztenyefához készülünk. Egyirányú út visz vissza a városba. Amint beérsz Kőszegre, az első négyágú kereszteződésnél (van egy buszmegálló ott) kell balra kanyarodnod. Maradj ezen az úton. Elmész a Látogatóközpont mellett és hamarosan elkezd lefele menni az út. Itt lesz egy éles/felfele balra kanyar. Ezen haladj tovább. Ha ezen az úton maradsz tulajdonképpen eljutsz a fáig, viszont érdemesebb letenni az autót amint felérsz a meredek részen, még az út balra kanyarodása előtt.

Hazafele kijössz az éles kanyarnál jobbra, elmész a Látogatóközpont mellett, majd amikor leértél a dombról, a kereszteződésnél jobbra kell kanyarodnod. Hagyd el a Kőszeg vége táblát és irány vissza a Szabóhegy!