bootstrap template

Legnépszerűbb kőszegi látnivalók

Kőszeg legszebb és legérdekesebb helyei
jelenleg 407 megosztásnál és 30.000 megtekintésnél tart a facebookon. Nézd meg Te is! :)

Kőszeg:
Egy csendes kisváros a nyugati határ mellett, ahol megállt az idő. Az emberek nem sietnek sehová, szinte mindenki ismer mindenkit. Régi városkép, házak elé kihelyezett becsületkasszák virágokkal, gyümölcsökkel és a valóban tiszta városi levegő. Az elkövetkezendő néhány percben bemutatjuk Kőszeg legszebb és legérdekesebb részeit. Sokat fogunk mesélni és bízunk abban, hogy téged is magával ragad a mi kis városunk.

Kőszeg talán legismertebb története, hogy ellent állt a török hadaknak 1532-ben. Azt viszont kevesen tudják, hogy a törököknek nem Kőszeg kellett, hanem Bécs. Ha nincs Kőszeg, akkor most jó eséllyel Törökország lenne Ausztria helyett, bár valószínűleg sok egyéb dolog is másképp alakult volna.
Kőszeg azt a feladatot kapta, hogy tartsa fel az oszmán sereget, hogy legyen idő felkészülni Bécsben a hadak fogadására. A kőszegi várat majd egy hónapon át ostromolta a 60ezer fős török sereg. A várat 1000 fő védte csupán.
Több legenda is fűződik az eseményhez, pl az, hogy I. Szulejmán a későbbiekben róla elnevezett dombról nézte az eseményeket. Ezen a dombon jelenleg a szintén róla elnevezett Szulejmán kilátó áll, mely könnyedén megközelíthető a városból.
Egy másik legenda a 11 órás harangszóhoz tartozik. Kőszegen minden nap 11 órakor felcsendülnek a harangok. A történet szerint a várvédők megtudták, hogy a török seregnek a déli harangszóig van ideje elfoglalni a várat, viszont már kétséges volt az, hogy kitartanak e addig Jurisics Miklós várkapitány és emberei. Így történhetett az, hogy a leleményes kőszegiek egy órával előbbre hozták a delet és 11 órakor megkongatták a harangokat. A török fogta magát és tovább állt, bár eredeti céljához, Bécshez nem ért oda. Annyi biztos, hogy a 11 órás harangszó a török elmenetelét ünnepli azóta is.

A Kőszegi-hegység nagyon sok forrást rejt magában, mondhatni lehetetlen dolog itt szomjan halni. Ha a fákon található jelzéseket követjük akkor a teli kör fog minket elvinni a legközelebbihez. A hegység még egy Forrástúra nevezetű programot is kínál számunkra, ami egy jelvényszerző túra. Most nézzük meg Kőszeg legismertebb és legkedveltebb forrását, a Hétforrást. A hét honfoglaló vezérről elnevezett forrás, már 1000 évvel ezelőtt is fontos szerepet töltött be, ugyanis innen nem messze állt a Felső vár és az ő embereit látta el ivóvízzel. Szép környezet, végtelen nyugalom és a csobogó víz hangja. Talán így lehetne leírni a Hétforrást. A legenda szerint aki mind a hét vízből iszik, annak teljesül egy kívánsága is. Hamarosan visszatérünk még a Hétforrás környékére, de most menjünk tovább a már említett Felső vár irányába.

Igaz, hogy már a vár nem létezik, viszont az emlékét Kőszeg egyik legkedveltebb kilátója őrzi, ami az Óház névre hallgat. A kilátó az egykori vár maradványaira épült. Az egyik megmaradt várrész a vízgyűjtő, a maga 11 méteres mélységével. A kíváncsiak bemászhatnak a kilátó ablakán, bár nincs benn semmi különös. Hangulatos lépcső vezet fel minket, amihez nem árt egy kis bátorság, hiszen a lépcsőfokok között is már messze láthatunk. Látszik Ausztria, látszik Kőszeg, sőt még Szombathely is. Végtelenül békés és barátságos hely. Régi feljegyzésekből tudjuk, hogy a valaha létező Felső várhoz tartozott egy vészkijárat is, mégpedig egy barlang formájában, viszont sajnos még ezt nem sikerült feltárni. Az Óház kilátó után most nézzük meg a Kőszegi-hegység legmagasabb pontján álló, országosan ismert Írott-kő kilátót.

Az Írott-kő azontúl, hogy a Dunántúl legmagasabb pontja, még az Országos Kéktúra kezdő vagy éppen végpontja is. A túra Kőszeget köti össze Hollóházával 1160km gyalogúttal. A fákon található fehér-kék-fehér jelzések a Kéktúra szakaszait jelölik. A kőből épült kilátó egyik fele Ausztriához, másik fele Magyarországhoz tartozik, ugyanis a határkő pont a kilátó belsejében található. Az írott kő tetejére fém csigalépcső visz fel minket. Érdekesség, amiről nem igazán szoktak szólni, hogy néha zenél az épület. Van, hogy pont úgy éri a szél a kilátó fémcső korlátait, hogy azok mint az orgonasípok különböző hangokon szólalnak meg, amitől szinte életre kel a kilátó. Felérve a tetejére szép idő esetén akár a Balatont is láthatjuk innen. A kilátó tetején találunk egy érmés távcsövet is, ha nem lenne nálunk a sajátunk.

A 20. század nyughatatlan időszaka is bőven hagyott nyomot Kőszegen. Bár a világháborúkat megúszta a város különösebb pusztítás nélkül, viszont így is sok minden őrzi az egykori idők emlékét.
A második világháború alatt hatalomra kerülő Szálasi Ferenc még egy bunkert is építettet magának ide. Szálasi a Nyilas párt vezetője volt, puccsal került hatalomra, ami azt jelenti, hogy nem választás útján. Diktatúrát működtetett, nem igazán szabadott neki ellentmondani. Sosem használta ezt a bunkert, a háború után kötélen végezte. Későbbiekben orosz katonák lakták a helyet, akik távozásukkor berobbantották a bunkert. Valószínűleg lustaságuknak köszönhetjük azt, hogy csak a bejárat omlott be. Ezt pár éve rendbe tették, viszont lezárták. A járatok nagyon rossz állapotban vannak, nem javallott a lemenetel.

A háború idején a Szent Koronát is bújtatták Kőszegen, a hozzá tartozó koronázási kellékekkel együtt. A Kálvária lábánál található koronaőrző bunkerben csupán néhány napot töltöttek a féltve őrzött kincsek. Innen Ausztriába, majd Amerikába kerültek több mint 30 év száműzetésre.

A világháborút a Hidegháború követte, ami egyfajta szembenállás volt a két nagyhatalom között. A szó szoros értelmében nem volt háború, viszont feszült volt a helyzet. A kor egyik találmánya az úgynevezett Vasfüggöny volt, ami a kelet és nyugat elválasztására szolgált. A Vasfüggöny része volt a Kőszegi-hegység is. Szögesdrótok, aknazárak, határőrőrsök. Ez jellemezte ezen időszakot. Több elhagyatott laktanyát is találhatunk a hegységben, amik többsége nincs valami jó állapotban. Korábban említettem, hogy még visszatérünk a Hétforráshoz. Az egyik ilyen laktanya közvetlenül a forrás mellett található. A legérdekesebb része talán a tetőtérben növésnek indult erdő.

Kőszeg fokozottan őrzött határrészhez tartozott. A Kálvária hegyen álló trianoni kereszt csak határőrök által volt látogatható. A vasbeton kereszt az elcsatolt terület felé néz és miután megépítették nem sokkal később az elcsatolt területen is építettek egyet válaszul. Furcsa azt olvasni, hogy a golyó ütötte nyomok a hidegháborús időkre emlékeztetnek minket. Ha szó szoros értelmében nem volt háború és egy különösen védet rész volt a kereszt környéke, akkor ki lőtt rá és miért?

Többször is említettem már a Kálvária hegyet, emiatt nem mehetek el szó nélkül a rajta álló Kálvária templom mellett. Bár miért is tenném, hiszen csodás innen a kilátás és egy érdekes legenda is részese a helynek. A 300 éves templom egy a kőszegiek által tett fogadalom miatt épült. Akkoriban pestisjárvány pusztított a térségben és a lakók fogadalmat tettek egy templom építésére, csak éljék túl a járványt. Állítólag kézben hordták fel a templom tégláit, ami az út meredekségét nézve, nem lehetett egyszerű dolog.

Visszatérve a városba, a természetszeretők talán kihagyhatatlan látnivalója a volt óriás gesztenyefa megmaradt része. A nép 800 évesnek tartja, bár a kutatások ennél fiatalabbnak mondják. Akkor hozhatta első hajtását amikor Mátyás király visszafoglalta Kőszeget az osztrák császártól. Ez a történet teszi igazán halhatatlanná az egykori fát. Gondolj bele, látta Mátyás király harcát, a török ostromát, az első és második világháborút és a hidegháború jelentős részét is. Erre szokták mondani azt, hogyha mesélni tudna.

Filmünk végállomása a Csónakázótó. Festői tó a hegy ölelésében. Gyönyörű hely, érdemes lehet itt kezdeni a napot.

Várunk sok szeretettel valamely szálláshelyünkön!
Kőszeg látnivalóihoz pontos térképet találsz itt a honlapon az egyes szálláshelyeinktől kiindulva.

Egy előkészített kikapcsolódásra invitálunk Téged

Lassulj le egy kicsit, fedezz fel új helyeket, bambulj el egy szép kilátás mellett és szakadj ki a megszokott zűrzavarból. Bármely szálláshelyünkön is találkozzunk Veled, mi azon leszünk,hogy jól érezd magad és hogy rengeteg sok mesélni valóval térj haza. Izgalmas böngészést kívánunk itt az oldalon, nagy szeretettel állítottuk össze Neked! 

Szállás Kőszegen az Andalgó Hold Vendégházban
Panoráma Pihenőház Kőszeg szállás