free website creation software

Vajon a Hétforrás Téged is megváltoztat?

Történ egyszer, hogy szerettem volna elkészíteni egy klippet. Eszembe jutott, hogy van egy olyan hely Kőszegen hogy Hétforrás. Sok éve nem jártam már ott, azt se tudtam hogyan találok oda. Kerestem egy térképet és elindultam. 

Olvass tovább, térkép az oldal alján lesz!

hétforrás, hét vezér forrás, kőszeg, látnivaló
Nyáron a Hétforrásnál. A víz hőmérséklete igazán hűsítő ilyenkor is!

Január legeleje volt, hó volt, nem volt felhős az ég, sütött a Nap.  Ekkor még nem tudtam, hogy a mai nap után minden más lesz. Nagyjából 2 órát gyalogoltam friss, érintetlen, napsütötte hóban mire odaértem. (Ne aggódj, Neked nem kell ennyit gyalogolnod!!)

Az odaút teli volt kétellyel az irány helyessége kapcsán, csak a saját lábnyomomat láttam kilométereken át, na meg a rengeteg fát.

Volt egy kiszolgáltatottság érzés bennem, lévén hogy ennyire messze az emberektől egyedül, egy ismeretlen helyen még nem voltam. Közben folyamatosan fotóztam, mert nem bírtam betelni azzal a szépséggel, amit a téli erdő nyújtott. Ez aznap készült:

Hétforrás túra 2015.01.06.

Megérkeztem. Sehol senki, amin ne lepődtem meg. Nem bántam hiszen mégiscsak videózni jöttem és jobb is ha nem kérdezősködnek mit csinálsz? Igazán tetszett a hely!

A forgatás nem is ért véget a Hétforrásnál, hanem vettem a bátorságot és neki vágtam a mellette lévő romos laktanyának is, ahol szintén felvettem pár jelenetet. Sose láttam addig még olyat, hogy egy padláson nőne az erdő, nyilván ez is bekerült a filmbe :).

Hétforrás tél Kőszeg látnivaló
Ez is akkor készült, ugye hogy szép? Neked is meg kéne nézned valamikor. :)
Merészkedtél már be egy elhagyott épületbe? Izgi ám! :) Látod a fákat mellettem? A padlásból nőnek!

Ez a videó készült akkor (itt még kezdő voltam a filmezés terén, itt már jobban ment):

Ez egy Defi-Brill dal feldolgozása, ha tetszett keress rá!

És hogy ki ért haza aznap? Valaki akit teljesen rabul ejtett a természet, aki nem értette hogy bár itt nőtt föl a kőszegi hegy lábánál mégsem járkált eddig fel, valaki aki eddig gyűlölte a telet és most rajong a téli erdő szépségéért. Több tucat helyet fedeztem fel már azóta, néhányról nem is biztos, hogy mesélhetek.. 


No de kicsit beszéljünk konkrétabban is a Hétforrásról:

A forrás a hét vezérről lett elnevezve (Álmos, Előd, Ond, Kond, Tas, Huba, Töhötöm).

Egykor állt egy vár is a hegyen (ez jelenleg az Óház kilátó), az ő embereit látta el ivóvízzel, tehát már 1000 éve itatja a szomjazókat!

A legenda szerint, aki mind a hét vízből iszik, annak teljesül egy kívánsága is.

Amúgy szépen kialakított a pihenőhely, padokkal, asztalokkal, tűzrakóhelyekkel vár Téged a Hétforrás.

Hétforrás, hét vezér forrás, kőszeg, látnivaló, legenda
Te mit kívánsz a Hétforrástól?

A Hétforrás szintén része az Országos Kéktúrának, amiről már volt szó az Írott-kőnél. Itt is találunk pecsétet, amivel igazolni tudjuk, hogy jártunk a forrásnál. Ez a pecsét az esőbeálló egyik oszlopán található. Ha nem is Kék-túrázol, attól még pecsételhetsz magadnak egyet valamire, nekem is van a forgalmimban, még nem szóltak miatta :).

hétforrás, kőszeg, ősz, kirándulás, látnivaló
Ősz a Hétforrásnál. (Nálunk okt. 15.-ig tudsz szállást foglalni ;))

Egyébként egész évben folyik a víz, szabadon (ingyenesen) látogatható. Igazán kellemes hely, talán a legkedveltebb és legismertebb kőszegi forrás. 

Még kép és videó a Hétforrásról:

Hétforrás, kőszeg, látnivalók
A Hétforrás "medencéje" tavasszal (április 15.-től tudsz nálunk megszállni!)
Hétforrás, kőszeg, kirándulás, tavasz
A Hétforrás a legnagyobb és legismertebb forrás a Kőszegi-hegységben. (tavaszi kép)
hétforrás, tél, kőszeg, hó, látnivaló
Ez a kép is "akkor" készült, még 2015.-ben.
Ősszel ilyen a Hétforrás
Havazás a Hétforrásnál
Foglalj szállást vagy nézelődj a látnivalók között!
Őszi séta (2019.11.17.) a videó végén a Hétforrás is látható :)

A Hétforrást a Kincs pihenőből tudod gyalogosan megközelíteni. Innen nincsen messze: Óház kilátó, Pintér-tető, Szálasi bunker

Térkép a Hétforráshoz

Így találod meg a szállásról indulva:

Az Andalgó Hold Vendégház előtti parkolóból balra kell elindulnunk, ha a Hétforráshoz készülünk. Javasolt autóval megtenni a távot, ha csak nem vagyunk gyakorlott kirándulók. Autónkkal balra kifordulva a parkolóból, kövessük az utat a Szabóhegy felé. Ne térjünk le az útról, hagyjuk el a Kőszeg vége táblát. Hamarosan két buszmegállót látunk, az út két oldalán, ezt követően kell majd jobbra kanyarodnunk, a Szabóhegy irányába. Itt érünk rá a Panoráma útra.

Haladjunk felfele, ne térjünk le az útról. Egy nagy zöld színű épületet fogunk látni (jobbról), először lentről, majd tovább haladva (megkerülve) oldalról is látni fogjuk. Haladjunk tovább az úton, ne térjünk le róla. Lesz egy balra út (Tölgyes út), nem ide megyünk, menjünk tovább. A következő balra kanyarodási lehetőségnél sem térünk le az útról. Innen már csak nagyjából 1 perc kocsival a Kincs Pihenő. Itt kell letennünk az autónkat.

Ha az érkezés irányából nézed a parkolót, tudsz egyenesen tovább menni, illetve balra is visz út. Neked az előbbit kell választanod, tehát a veled szemben lévő úton kell elindulnod. Ezen az úton kell megtenned 2,5 km-t. Lesz majd egy éles kanyar, ebben a kanyarban lesz egy jobbra, lefele vezető földút. Indulj el lefele, pár perc és ott vagy a forrásnál.

Wikipédia írja: A bővizű forrást 1896-ban, a Millennium tiszteletére építették ki, hét kifolyónyílással, amelyek sorban a honfoglaló hét vezér nevét viselik. A forrás az erdő mélyén, a mai osztrák határ mellett, a régi határsávban található. A nyolcvanas években még csak külön engedéllyel és idegenvezetővel volt elérhető. A forrást és környékét 1994-ben és 2008-ban ismét felújították. Vize kitűnő ivóvíz, hőmérséklete 10 °C körüli.

Ma is népszerű kirándulóhely, a kőszegi Szabó-hegyről kb. 2,5 km-es kényelmes gyalogtúrával közelíthető meg. Az Óház-tetőn egykor állt Óvár vízellátását biztosította.

Tavasztól a medence alján gyepi békák élik mindennapjaikat. A patak völgyében apró, barna színű ökörszemek építik fészküket. A patak sodrásának ellenálló köveken, tuskókon hegyi billegetők várják rovarvacsorájukat.

Helyi hiedelem, hogy aki mind a hét forrás vizéből iszik, annak teljesül egy kívánsága. A kirándulók számára a forrás közvetlen szomszédságában asztalokat, padokat állítottak, tűzrakó helyeket alakítottak ki.