site builder

Miért harangoznak 11 órakor Kőszegen?

Szokták mondani, hogy Kőszegen mindig harangoznak, pl. délelőtt 11 órakor is. A kőszegi 11 órás harangszó miértjéhez, több lehetséges magyarázat is létezik, amik mind összefüggésben vannak az 1532-es török ostrommal. Több tízezer török katona támadta az alig 1000 főből álló kőszegi várat, majd egy hónapon keresztül, de hiába.

Az egyik legenda szerint a kőszegiek megtudták, hogy a török seregnek délig van idejük elfoglalni a várat, ha ez nem sikerül, tovább kell menniük Bécs felé. Így történt az, hogy a kőszegiek gondoltak egyet és előbbre hozták a delet 11 órára és megkongatták a harangokat.

A török a harangszó hallatán elhagyta Kőszeget.  

Annyi biztos, hogy a 11 órás harangszó a török elmenetelét ünnepli azóta is. 

jézus szve templom kőszeg
Jézus szíve templom Kőszegen
jézus szíve kőszeg
A Jézus szíve templom előtti tér 
harang 11 óra, kőszeg, jézus szíve templom
11 órás harangszó Kőszegen
kőszeg főtér
A templom bejáratával szemben a kőszegi főtér

Egy előkészített kikapcsolódásra invitálunk Téged

Lassulj le egy kicsit, fedezz fel új helyeket, bambulj el egy szép kilátás mellett és szakadj ki a megszokott zűrzavarból. Bármely szálláshelyünkön is találkozzunk Veled, mi azon leszünk,hogy jól érezd magad és hogy rengeteg sok mesélni valóval térj haza. Izgalmas böngészést kívánunk itt az oldalon, nagy szeretettel állítottuk össze Neked! 

Szállás Kőszegen az Andalgó Hold Vendégházban
Már nem tudunk bármely napon fogadni, kérlek keress minket a szabad időpontokkal kapcsolatban!
Panoráma Pihenőház Kőszeg szállás
Szinte a teljes nyárra foglalt már a ház, érdeklődj kérlek a szabad időpontokért!

Térkép a Jézus szíve templomhoz

Így találod meg a szállásról indulva:

Az Andalgó Hold Vendégház előtti parkolóból balra kell elindulnunk, ha a templomhoz készülünk.Érdemes gyalog menni, hogy ne kelljen parkolóhelyet keresgélni. Haladj a főtér felé, 1 perc múlva ott vagy.

A Panoráma Pihenőháztól lefele, a város felé kell elindulnunk, ha a templomhoz készülünk. Egyirányú út visz vissza a városba. Amint beérsz Kőszegre, az első négyágú kereszteződésnél (van egy buszmegálló ott) kell balra kanyarodnod. Maradj ezen az úton. Elmész a Látogatóközpont mellett és szinte azonnal lesz bal-kéz felől egy parkoló. Tedd le a kocsit (ingyenes parkoló, lejjebb már csak fizetős van). Folytasd innen lefele az utat. Az út végéhez érve, menj jobbra, majd kb 50 méter múlva balra. Látni fogod a templomot.