site creation software

Egy kőszegire hatvan török jutott. Hogyan tudott mégis Kőszeg győzni?

A kőszegi vár legjelentősebb története
A törökök Szulejmán vezetésével megtámadják a kőszegi várat, melyet Jurisics Miklós és csapata véd.

1532.-ben járunk. Hatvanezer török próbálja elfoglalni az ezer védőből álló kőszegi várat.

I. Szulejmán innen nem messze figyeli az eseményeket.

Ez egy igazán nagy jelenőséggel bíró csata. A töröknek ugyanis Ausztria kellett igazából, Kőszeg csak útban volt neki. Az a feladat jutott a városnak, hogy időt nyerjen Bécsnek. Majd egy hónapon keresztül ostromolta az oszmán sereg a kőszegi várat, de nem tudta bevenni.

Vajon miként alakult volna a történelem, ha nincs Kőszeg, vagy ha pár nap alatt elesik és a török idő előtt eljut Bécshez? Kérdezhetném úgy is, hogy mi lenne, ha most Ausztria helyett Törökország lenne mellettünk? Lenne egyáltalán most Magyarország?

Térkép a várhoz az oldal alján.

kőszeg, vár, jurisics miklós
A kőszegi vár

A török megijedt a pánikba esett Kőszegiektől

Azért azt meg kell említeni, hogy ezen idők kifejezetten zavarosan vannak feljegyezve. Többféle történet is él az ostrom kapcsán. Az egyik, hogy amikor Jurisics Miklós várkapitányunk megsebesült, olyan hangos pánik tört ki a várban, hogy a támadó török megijedt, mivel azt hitte hogy az ő bajtársai jajveszékelését hallja, így félelmében elmenekült a vártól.

jurisics miklós vár szobor kőszeg
Jurisicsc Miklós szobra a kőszegi vár előtt.

Egy "időutazás" mentette volna meg a várat?

Vagy itt egy másik történet, miszerint egy ügyes csel mentette meg a kőszegi várat. Azt tudni kell, hogy Kőszegen minden nap délelőtt 11 órakor harangoznak. Állítólag ez az ostrom utolsó napján történt meg először itt Kőszegen. Az elmesélés szerint a várvédők megtudták, hogy Szulejmán a déli harangszóig volt hajlandó folytatni a vár ostromát (hiszen akkor már hetek óta sikertelenül támadott), szóval ha délig nem esik el a vár, akkor tovább indul. Igen ám, de a vár valószínűleg délig nem tartotta volna magát, tehát Szulejmán sikerrel járt volna. Valakinek viszont eszébe jutott valami! Az volt az ötlet, hogy aznap kissé előbbre hozzák a delet és 11 órakor megszólaltak a delet jelző harangok. Szulejmán és a serege felhagyott az ostrommal és elhagyta Kőszeget. Lehetséges lenne, hogy ezen az egy ötleten múlott Európa jelenleg ismert történelme? Nézzünk még egy utolsó történetet a csatával kapcsolatban!

Kőszeg, vár, látnivaló
A Jurisics vár külső része.

Szulejmán becsapta az embereit a segítségünkkel?

A történet szerint Szulejmán az ostrom utolsó napján titokban alkut kötött a kőszegi várvédőkkel. Az alku lényege az volt, hogy úgy kell tennie a várnak, hogy elesett, tehát ki kell tűznie a török zászlót. Cserébe Szulejmán abba hagyja a vár ostromát és a vár igazából a kőszegieknél marad. Így mindkét fél elégedett, hiszen a várat már nem támadják tovább, a török sereg pedig elégedetten indul tovább, hiszen úgy hiszik hogy győztek.

Egyébként Bécshez a török sosem ért oda.

kőszegi vár
Minden évben újrajátsszák a török ostromot Kőszegen

Bővebben is kíváncsi lennél az ostromra?

A török ostromot Kőszegen minden évben újrajátsszák (Ostromnapok az esemény neve). Korhű ruhák és fegyverek segítségével elevenítik fel az 1532.-es győzelmet. Ilyenkor mindig teli a város, ha szeretnéd Te is megnézni a vár támadását, akkor foglalj időben szállást, mert ténylegesen minden szálláshely csurig van ilyenkor!

Nézelődj még a kőszegi látnivalók között!

Közelben hasonló: Lékai vár Ausztria kb. 15 perc Kőszegről

Térkép a várhoz lentebb.

szállás Kőszeg vendégház
Nézd meg mivel készültünk, egy igazi Kőszeget felfedező lehetőség és alig kerül valamibe!
szállás Kőszeg, Panoráma Pihenőház, erdei szállás, bérelhető apartman ház
A csodás panorámával rendelkező szállás magáért beszél. 2018.-ban már júniusban elkelt a teljes nyárra. Foglalj időben!

Térkép a kőszegi várhoz

Így találod meg a szállásról indulva:

Az Andalgó Hold Vendégház előtti parkolóból balra kell elindulnunk, ha a várhoz készülünk.Érdemes gyalog menni, hogy ne kelljen parkolóhelyet keresgélni.Haladj a főtér felé, menj át a Hősök kapuja alatt, majd tovább egyenesen és 1 perc múlva a várnál vagy.


A Panoráma Pihenőháztól lefele, a város felé kell elindulnunk,ha a várhoz készülünk. Egyirányú út visz vissza a városba. Amint beérsz Kőszegre, az első négyágú kereszteződésnél (van egy buszmegálló ott) kell balra kanyarodnod. Maradj ezen az úton. Elmész a Látogatóközpont mellett és szinte azonnal lesz bal-kéz felől egy parkoló. Tedd le a kocsit (ingyenes parkoló, lejjebb már csak fizetős van). Folytasd innen lefele az utat, pár perc múlva megpillantod a várat.