html templates

Egy betartott ígéret: Kálvária templom

A kőszegi Kálvária templom egész érdekes történettel rendelkezik. Ahhoz, hogy ez a történet még inkább életre keljen, nézzük meg mi volt a 300 évvel ezelőtti Magyarország története, ugyanis a templom akkoriban épült...

(Olvass tovább, térkép az oldal alján.)

kálvária, templom, kőszeg, látnivaló
Kőszegen a Kálvária templom

1700. elejére a Habsburg seregek (akár mondhatnánk Ausztriának is) visszafoglalták a török által elvett magyar területeket. Ez azt eredményezte, hogy már nem a török volt a probléma, hanem a Habsburg. Magyarország ezzel a korábbi csekély önállóságát is elveszítette és katonailag megszállt területté vált. Pár évre jött Rákóczi Ferenc (500-as bankó), aki szabadságharcot hirdetett. Bár a Rákóczi-szabadságharc elbukott, de nem volt teljes sikertelenség, ugyanis ez megakadályozta Magyarország teljes beépítését a Habsburg birodalomba.

kálvária templom kőszeg
Napos időben a Kálvária templomnál Kőszegen

Becslések szerint úgy 80.000 ember halt meg a szabadságharcban. Igen ám, de a harcok egyéb problémákat is okoztak. Ez az "egyéb probléma" pedig jelen esetben a pestis volt. Nyilván egy háborús helyzetben a legfőbb figyelem a harcok megnyerésén van, illetve hogy a katonák megfelelő ellátást kapjanak, ez lehet akár élelem, fegyver, orvos. Aki nem katona az vélhetően egy háttérmunkás, aki a korábban említett ellátást biztosítja. A népesség a háborúk idején rendszerint éhezik, de ennek ellenére dolgoznia kell. Ez mindenképp egészségromláshoz vezet. Amíg a harcokban 80ezer ember halt meg, addig a pestisben úgy 400 ezer. Ez még ma is óriási szám, pláne akkoriban...

kálvária kirándulás kőszeg
Egy fogadalom miatt épült a Kőszegre néző templom

És hogy mi köze ennek az egésznek a Kálvária templomhoz?

Kőszeget sem kímélte a pestis. Olyannyira nem, hogy a kőszegiek fogadalmat tettek egy templom építésére, csak éljék túl a fekete halálnak nevezett járványt.

Tulajdonképpen emiatt a fogadalom miatt épült Kőszeg egyik legszebb pontján a Kálvária templom.

ősz, kálvária templom, kőszeg, kirándulás
Őszi színekben a kőszegi Kálvária

Az elmesélések szerint a lakosság a kezében hordta fel a téglát a Kálvária-hegy tetejére, ami nem lehetett egyszerű feladat. Bár a Kálvária-hegy nem olyan magas, de azért még üres kézzel is egy kellemesen fárasztó séta után érjük csak el a hegytetőt. Itt nem csak a templom fogad majd minket, hanem egy gyönyörű panoráma is Kőszeg belvárosára.

kálvária, stáció, kőszeg
Innen indul az út a templomhoz.

Szóval ez a 300 éves templom története. Amikor erre jársz és éppen a felvezető emelkedőt taposod, jusson eszedbe, hogy 300 évvel ezelőtt a járvány sújtotta lakosság, téglával a kezében járta e utat, bízva abban, hogy megélik a holnapot. Apropó, emlékszel azokra a madárcsőrszerű maszkokra?

Még ma is ijesztőek.

Télen a templomnál Kálvária Kőszeg
Télen a templomnál

Érdekességképpen:

Hamarabb volt ez a templom mint a gőzgép, villámhárító, fonógép vagy éppen a higanyos hőmérő. Talán ez is mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy amikor a templom előtt állsz és felnézel rá, akkor érzed a tekintélyt ami sugárzik az épületből, annak ellenére hogy különösképpen nem mondható nagynak, vagy egyedinek, de tudod hogy ez valami más.

Innen nem messze találod a Trianoni keresztet, aminek szintén érdekes a története, de a Koronaőrző bunker is itt van, méghozzá a Kálvária hegy alján, az első stáció mellett. A Koronaőrzőtől pedig két perc gyalog a kőszegi Csónakázó-tó.

Minden látnivalóhoz pontos térképet biztosítunk. Gyere nézd meg őket!

kőszeg kálvária
Téli napsütés a templomnál
Kálvária templom Kőszeg
Kilátás a Kálvária templom lépcsőjéről Kőszeg felé
Kilátás a Kálvária templom lépcsőjéről

Térkép a Kálváriára

Így találod meg a szállásról indulva:

Az Andalgó Hold Vendégház előtti parkolóból jobbra kell elindulnunk, ha a Kálváriára készülünk. (A táv megtehető gyalog is kb 45 perc séta, viszont most az autós megközelítéséről fogok részletesebben írni. Gyalog tudsz rövidíteni a főtéren keresztül.) Hamarosan látni fogsz egy parkot, menj el mellette, majd utána kell élesen balra kanyarodnod. Maradj ezen az úton, 1-2 perc és egy egyirányúvá fog válni. Menj tovább (hamarosan újra kétirányú). Látni fogsz egy templomot, itt kell lekanyarodnod az eddigi útról balra. Haladj tovább hamarosan találsz egy parkolót, tedd le ott az autót. Menj tovább felfele gyalog, szinte azonnal odaérsz a Koronaőrző bunkerhez. Haladj el mellett, nem sokára odaérsz egy stációhoz. Itt kell elindulnod felfele, kb. 15 perc séta az út.

Hazafele kijössz a templom mellett és egyenesen mész vissza a város felé. Hamarosan újra egyirányúvá válik az út, azon mész tovább. Szembe kerül veled a várparkoló (kereszteződés is van ott), de te maradsz az utadon ami jobbra fog kanyarodni. Menj rajta tovább, ne kanyarodj le róla. Újra egyirányúvá fog válni a szakasz. Az út végén a kereszteződésnél balra fordulsz ki, majd az első lehetőségnél jobbra mész és ezzel vissza is értél a vendégház előtti parkolóba.