best css templates
Kilátás Kőszegen, kilátók, szép helyek

Gyönyörű panorámák Kőszegen és környékén

Írott-kő kilátó Kőszegen

Írott-kő kilátó

Magyarország egyik legismertebb kilátója, még az Országos Kéktúra egyik végpontja is. A Dunántúl legmagasabb pontjára épült kilátóból, tiszta időben "bármeddig" elláthatunk...

óház, felső vár, kőszeg

Óház kilátó

Kihagyhatatlan része Kőszegnek, nagyon szép az odavezető út is. Mindenképp ajánljuk.

Szultán kilátó, Szulejmán kilátó Kőszeg

Szulejmán-kilátó

I. Szulejmán páholya remek rálátást biztosít a városra...

Szent Vid kápolna Velem, Kőszeg, kirándulás, látnivalók

Szent Vid kápolna

Ha a fák éppen engedik, akkor Velemet láthatod innen. :)

Kendig csúcs a kőszegi hegyen

Kendig

Szerintem vetekszik az Írott-kő kilátásával ;) 

Olyan mint egy nagy híd a két ország között...

Erdei autózás

Nem csak sétálni jó az erdőben. Az erdei utak remek autózási lehetőséget biztosítanak, miközben gyönyörű panorámákat láthatunk...

Kálvária, Kőszeg, látnivalók, kirándulás

Kálvária

Hangulatos út vezet fel a templomig, ahonnét Kőszeg nagy része is látszik....

Pintér-tető Kőszeg

Pintér-tető

Ausztriára látsz innen. Tiszta idő esetén a több mint 2000 méter magas Hóhegy is látható!
Margit-kilátó, Ausztria, közel Kőszeghez

Margit-kilátó

Bár ez már osztrák oldalon van, kb. 20 perc autóval. Kár kihagyni...


Kőszeg rengeteg látnivalót rejt magában, (ha nem hiszed kattints ide) most viszont csak a kilátókról lesz szó. Kezdjük talán a legfőbb kilátóval, ami az Írott-kőn található.

Az Írott-kő kilátó: A kilátó több szempontból is érdekes.

1. Dunántúl legmagasabb pontjára épült

Tiszta idő esetén tényleg csak a szemünk szabhat határt a kilátásnak. Mind Magyarország felé, mind Ausztria felé gyönyörű kilátás tárul elénk. Állítólag a "sasszeműek" még a Balatont is látják innen, ami azért nincs közel. Ausztria irányába hegyeket láthatunk, nem is keveset. Mind közül talán a legimpozánsabb a Schneeberg, az az a Hóhegy, ahol nem is olyan rég sikerült túráznom.

2. A kilátó egy része Ausztria, egy része Magyarország

Tudtommal nincs másik kilátó, ami pont a határkőn helyezkedik el, az az két ország területén is helyet foglal. 1922.-óta van ez így, minden esetre érdekes, hogy pont így húzták meg a határokat.

3. Az Országos Kéktúra nyugati végpontja

Azon emberek, akik teljesítik a Kéktúrát, vagy innen indulnak, vagy ide érkeznek meg az útjuk végén, ugyanis ez a túra egyik végpontja. A több mint 1000 kilométeres út méltó első vagy épp utolsó állomása, a kőszegi hegyen álló Írott-kő kilátó.

Itt olvashatsz bővebben a kilátóról.


Az Óház kilátó

Az Óház kilátó a valaha álló Felső vár emlékét őrzi. Már az oda vezető út is csodálatos, nem csak maga a kilátó és környéke. Végtelenül békés és csendes, mindemellett napos. Nagyon kellemes kisugárzása van a helynek, talán az egyik legjobb Kőszeg környékén. Mindenképp tudnom ajánlani a kilátót, szerintem nem bánod meg. :)

Ha egy kis kalandra vágysz, betudsz mászni az ablakán és megnézheted belülről is a kilátót, bár nincs benn semmi különös, mégis izgalmas bent lenni.

A kilátóról bővebben itt olvashatsz.


Szulejmán-kilátó

A csupán néhány éve épült kilátó, igazán kedvelt hely. Mind közül a legkönnyebben ez közelíthető meg. A kilátás szuper, egyszerre néz a hegyre is és a városra is. A többi kilátóval ellentétben, itt közel a város. Olyan mintha egy nagyobb épület teraszán állnál, alattad a várossal.

Valóban jó a kilátás, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a legenda szerint I. Szulejmán innen nézte a kőszegi vár ostromát, 1532-ben, ezért is lett mind a kilátó, mind a domb, amin áll, róla elnevezve.

Kis érdekesség: a Panoráma Pihenőház teraszáról látod a kilátót (lejjebb van mint a ház!), illetve a kilátóról is látod a pihenőházat. :)

Itt olvashatsz a kilátóról bővebben.


Bár nem Kőszeghez tartozik, de a Kőszegi-hegységben van a Margit-kilátó is.

Szerintem ne hagyd ki! A kilátó már osztrák oldalon van, viszont kb. 15-20 perc alatt ott vagy autóval. (Tipp: készítettünk róla szöveges térképet) A kilátó kifejezetten magas, ráadásul fából épült, ami miatt kissé kileng az építmény. Gyönyörű kilátás tárul elénk, mindegyik irányból.

Ha megnézed a kilátót, akkor semmiképp ne hagyd ki a lékai várat, hiszen útba esik, nagyon-nagyon hangulatos hely az is. :)

Bővebben itt olvashatsz a kilátóról.