how to create your own site for free

Koronaőrző bunker: itt őrizték a Szent Koronát a második világháborúban

Amikor elkezdtem utánajárni a Magyar Szent Korona történetének, meglepődve tapasztaltam, hogy Kőszegre érkeztekor, abban a suliban őrizték először, ahova én anno jártam. Soha egy szóval sem említették, hogy az iskola őrizte a koronát a második világháború idején, pedig mennyivel érdekesebb lett volna ott lenni.

Miután elvitték az említett suliból (mai Evangélikus Szak-középiskola), Velembe került a korona, majd miután itt Kőszegen elkészült a koronaőrző bunker, visszakerült Kőszegre. Pár nappal később a koronát tovább vitték Ausztriába, majd onnan Amerikába került, ahol több mint 30 éven keresztül őrizték. 1978-ban került újra Magyarországra a korona.

Térkép a koronaőrzőhöz az oldal alján.


koronaőrző bunker kőszeg
Koronaőrző bunker Kőszeg
koronaőrző bunker kőszeg
Napsütésben minden sokkal barátságosabb
kőszeg, szent korona
Emléktábla a koronaőrző bunker bejárata felett
ősz, kőszeg, bunker, szent korona
Ősszel a kőszegi koronaőrzőnél
koronaőrző bunker kőszeg tél
és ilyen télen :)
Amíg a kőszegi koronaőrző épült, addig a közeli Velemben őrizték a kincseket. Ebben a videóban a velemi őrzőhely környékén sétálunk. Ha érdekel Velem főútja mellett találod, a buszforduló előtt, a patak mellett.

Térkép a koronaőrzőhöz

Így találod meg a szállásról indulva:

Az Andalgó Hold Vendégház előtti parkolóból jobbra kell elindulnunk, ha az emlékhelyhez készülünk. (A táv megtehető gyalog is kb 30 perc séta, viszont most az autós megközelítéséről fogok részletesebben írni. Gyalog tudsz rövidíteni a főtéren keresztül.) Hamarosan látni fogsz egy parkot, menj el mellette, majd utána kell élesen balra kanyarodnod. Maradj ezen az úton, 1-2 perc és egy egyirányúvá fog válni. Menj tovább (hamarosan újra kétirányú). Látni fogsz egy templomot, itt kell lekanyarodnod az eddigi útról balra. Haladj tovább hamarosan találsz egy parkolót, onnan már látszik az emlékhely is.

Hazafele kijössz a templom mellett és egyenesen mész vissza a város felé. Hamarosan újra egyirányúvá válik az út, azon mész tovább. Szembe kerül veled a várparkoló (kereszteződés is van ott), de te maradsz az utadon ami jobbra fog kanyarodni. Menj rajta tovább, ne kanyarodj le róla. Újra egyirányúvá fog válni a szakasz. Az út végén a kereszteződésnél balra fordulsz ki, majd az első lehetőségnél jobbra mész és ezzel vissza is értél a vendégház előtti parkolóba.