how to create a site for free

Gencsapáti, Szentkút

Látnivalók Kőszeg közelében
Gencsapát, Szentkút Képek: 2019.01.02.
Gencsapáti, Szentkút, kép, út

Gencsapáti talán legszebb része

Nagyon nagyon régen kb 10-15 évvel ezelőtt gyerekként jártam itt. Akkor szánkózni jöttünk nagyszülőkkel valamikor karácsony környékén. Bár a domb nagyobbnak tűnt emlékeimben, de az is lehet, hogy csak gyerekként másképp éltük meg.

A Szentkút Gencsapáti külső részén található, körülötte szőlőültetvények apró házakkal. Távolabbról nézve, olyan mintha egy kis erdőben lenne, hiszen körbeültették fákkal, amik szép nagyra nőttek mára. A kápolnánál érezni is a növényzet adta védelmet, kissé olyan mint egy rejtekhely, ami nem utolsósorban meglehetősen hangulatos is. 

Olvass tovább..

Látnivaló Kőszeg közelében

Röviden a hely története

A kápolna története körülbelül 1756-ra vezethető vissza, ugyanis ekkor írtak először az itt található bővizű forrásról. A történet szerint egy világtalan szemű gyermek szemei megnyíltak és emiatt hálából építették a forráshoz e kápolnát. Az idő múlásával egyre több dolog épült meg, mint például a három keresztfa, a 14 stáció és a lourdes-i barlang.

Húsvét hajnalán a gencsi hívek a Szentkútnál adják meg a tiszteletet az Üdvözítőnek.

Történet forrása: a helyszínen kihelyezett ismertetőtábla.

loudnes-i barlang Gencsapáti Szentkút

Mindent egybevetve

Akár vallásos vagy akár nem, egy jó délutáni program lehet a Szentkút meglátogatása. Barátságos és csendes. A víz íze enyhén vasas. Sokan járnak ide vízért a környékről.  

Még pár kép és a térkép: 

Séta a Szentkútnál 2019.12.25.

Térkép a Szentkúthoz

Így találod meg a szállásról indulva:

Az Andalgó Hold Vendégház előtti parkolóból jobbra kell elindulnunk, ha a Szentkúthoz készülünk. A főúton maradva Szombathely irányába elhagyjuk Kőszeget. A város szélén a körforgalomnál balra megyünk ki, majd át a hídon. A kereszteződésnél jobbra fordulunk. Lukácsházán áthaladva a vasúti kereszteződés előtt fordulunk le jobbra, megérkezve Gyöngyösfalura. Maradjunk a főúton. Gencsapátiba átérve, továbbra is a főúton haladunk. Perenye irányába kell majd elhagynunk az utat jobbra (táblázva van) a 301-es házszámnál. Az út a híd után jobbra fog kanyarodni, viszont mi térjünk le bal irányba a földútra. Itt lesz még egy híd, amin át kell mennünk. Ezen az úton haladva kb 500 métert, az első balra lehetőségnél kanyarodjunk be. Pár száz méter múlva, jobb kéz felől megpillanthatjuk a kápolnát. Közvetlenül nem tudunk autóval bemenni, így az út mentén tudjuk leparkolni a kocsinkat.