bootstrap dropdown

Háborús maradvány: Szálasi bunker

A Kőszegi-hegység tényleg nagyon sok dolgot rejt magában. Az egyik ilyen egy kb. 20 méter mélységben lévő bunker. Szálasi Ferenc építette magának a második világháború alatt. Szálasié volt a Nyilas Párt, saját magát nevezte ki az ország vezetőjének, diktatúrát folytatott.

Állítólag minden jóval felszereltette a helyet, bár sosem használta, azzal az indokkal, hogy nem lett atombiztos, pedig ez időkben már egy lehetséges atomtámadás lehetősége is fenn állt. Hiába volt neki ez a bunker itt, a háború után kötélen végezte a párt többi tagjával együtt.

A bunker igencsak rossz állapotban van. A hátsó része már beomlott, ennek a nyomát egy eléggé feltűnő kráter őrzi. A bejáratát még anno orosz katonák robbantották be, hogy használhatatlanná tegyék a helyet.

A bejáratot pár éve ismét járhatóvá tették, viszont nagyon nagyon rossz állapotban van a hely, SENKINEK nem ajánljuk, hogy lemenjen!

szálasi ferenc kőszeg bunker
Szálasi bunker Kőszegen
szálasi bunkere kőszegen
Tábla a bunker közelében
szálasi bunker bejárat kőszegen
Lejárat, amit anno berobbantottak
szálai bunker kőszeg járat lenn lemenni
Ez tartja a 20 méter földet a járatok felett...

Így találod meg, ha tőlünk indulsz:

Az Andalgó Hold Vendégház előtti parkolóból balra kell elindulnunk, ha a bunkerhez készülünk. Javasolt autóval megtenni a távot, ha csak nem vagyunk gyakorlott kirándulók. Autónkkal balra kifordulva a parkolóból, kövessük az utat a Szabóhegy felé. Ne térjünk le az útról, hagyjuk el a Kőszeg vége táblát. Hamarosan két buszmegállót látunk, az út két oldalán, ezt követően kell majd jobbra kanyarodnunk, a Szabóhegy irányába. Itt érünk rá a Panoráma útra.

Haladjunk felfele, ne térjünk le az útról. Egy nagy zöld színű épületet fogunk látni (jobbról), először lentről, majd tovább haladva (megkerülve) oldalról is látni fogjuk. Haladjunk tovább az úton, ne térjünk le róla. Lesz egy balra út (Tölgyes út), nem ide megyünk, menjünk tovább. A következő balra kanyarodási lehetőségnél sem térünk le az útról. Innen már csak nagyjából 1 perc kocsival a Kincs Pihenő. Itt kell letennünk az autónkat.

Ha az érkezés irányából nézed a parkolót, első ránézésre két lehetséges további irányt látsz. Van viszont egy harmadik is a parkoló elején, jobb kezed felől (a turistatábla mellett). Azon a földúton kell lefele elindulnod, kb 1 perc és ott vagy a bunkernél.


A Panoráma Pihenőháztól felfele kell elindulnunk, ha a bunkerhez készülünk. Mehetsz egy darabig autóval is, de gyalogosan is megtehető az út. Lesz egy balra út (Tölgyes út), nem ide megyünk, menjünk tovább. A következő balra kanyarodási lehetőségnél sem térünk le az útról. Hamarosan megérkezel a Kincs Pihenőbe. 

Ha az érkezés irányából nézed a parkolót, első ránézésre két lehetséges további irányt látsz. Van viszont egy harmadik is a parkoló elején, jobb kezed felől (a turistatábla mellett). Azon a földúton kell lefele elindulnod, kb 1 perc és ott vagy a bunkernél.Kőszeg legszebb és legérdekesebb helyei

Láttad már a filmünket Kőszegről?

Facebookon első héten elérte a 20ezer megtekintést :)