bootstrap html templates

Csónakázó-tó: Kőszeg egyik legszebb része

A kőszegi Csónakázó-tó, egy kihagyhatatlan hely azon emberek számára, akik egy kis nyugalomra vágynak. Rendben tartott környezet, egy-két horgász, a víz és a közeli hegy látványa. A hely magáért beszél. Tipp: reggelente különösen szép :)

A kőszegi Csónakázó-tó a Kálvária-hegy mellett helyezkedik el. Mivel alapvetően olyan sokat nem lehet mesélni róla, ezért inkább szeretnék egy a tótól induló kirándulási lehetőséget bemutatni Neked. Ez egy kellemes, nem túl megerőltető túra, ami látványban sem utolsó. A kirándulás útvonalát a képek alatt találod!

Olvass tovább! Térkép a Csónakázó-tóhoz az oldal alján.

Csótó, Csónakátó-tó, Kőszeg, látnivalók, séta
A Csónakázó-tó Kőszegen.
csónakázó tó, kőszeg, látnivalók
Még kora van a kőszegi Csónakázó-tónál :)
Csónakázó tó, kőszeg, környezet
Fák alól nézzük a tavat :)
csónakázó tó, kőszeg
Tó a kőszegi hegy ölelésében. :)
Csónakázó-tó Kőszegen ősszel
Csónakázó-tó Kőszegen ősszel
Ez is ősszel készült a tóról
Ez a kép is ősszel készült a tóról
Tél  a kőszegi tónál
Tél a kőszegi tónál
Szintén téli kép :)
Szintén téli kép :)
és még egy téli kép a kőszegi tóról :)
és még egy téli kép a kőszegi tóról :)

A tó azon pontján ahol a kis stég van, az épületek mellett találunk egy kis hidat ami átvisz minket a patakon. Induljunk el a hídon és kövessük a kis ösvényt. Nem kell megijedni, összesen 1 perc ez az út. Ha felértünk az ösvényen, induljunk el balra és hamarosan megpillantjuk a Kálvária-hegyre vezető első stációt. Ezen most egy picit menjünk túl és máris az egykori Koronaőrző bunkernél vagyunk.

Kőszeg kirándulás koronaőrző
A második világháború idején itt őrizték a Szent Koronát, illetve az egyéb koronázási kellékeket is. Sajnos ide csak előzetes egyeztetéssel lehet bemenni, úgyhogy ha mi nem rendelkezünk ilyennel forduljunk vissza az első stációhoz és kezdjük meg a felfelé vezető utunkat.

Nagyjából 10-15 perc séta után a Kálvária templom fog minket fogadni a maga gyönyörű kilátásával. Akár meg is pihenhetünk a templom előtti padoknál, csinálhatunk pár fényképet a helyről, ami egyébként egy kifejezetten érdekes történettel rendelkezik! Itt olvashatsz erről bővebben.

Kálvária templom Kőszeg
Kálvária templom ősszel (látható a Panoráma Pihenőházunkból)

A templom baloldalán vezető úton folytassuk a kirándulást. Ez az út pár perc múlva egy kereszteződéshez ér. Itt mi menjünk tovább egyenesen és hamarosan megpillantjuk a Trianoni-keresztet.

Trianoni- kereszt Kőszeg
A golyó ütötte kereszt szép kilátással rendelkezik Ausztria irányába. Ha jó a szemed látod az Ausztriában álló "trianoni keresztet" is, amit egy válaszként építettek a mi keresztünk után. Ez a táj egykor még magyar terület volt.

Az emlékhelyet elhagyva visszaérünk a kereszteződéshez. Itt választhatunk, hogy visszaindulunk e a Csónakázó-tóhoz vagy esetleg még bevállaljuk a Szulejmán-kilátót. Nincs vészesen messze a kilátó, viszont az út nem túl jó ezen a szakaszon. Ha ez Téged nem zavar, akkor csak kövesd a táblákat és 20-30 perc séta után megérkezel a kilátóhoz. A Szulejmán-kilátótól pedig már az egykori óriás gesztenyefa sincs messze. 

Szulejmán-kilátó Kőszegen
Szulejmán-kilátó (látható a Panoráma Pihenőházunkból)
Királyvölgyi gesztenyefa Kőszegen
Óriás gesztenyefa megmaradt része
Igazán békés hely.

Térkép a Csónakázó-tóhoz

Így találod meg a szállásról indulva:

Az Andalgó Hold Vendégház előtti parkolóból jobbra kell elindulnunk, ha a tóhoz készülünk. (A táv megtehető gyalog is kb 30 perc séta, viszont most az autós megközelítéséről fogok részletesebben írni. Gyalog tudsz rövidíteni a főtéren keresztül.) Hamarosan látni fogsz egy parkot, menj el mellette, majd utána kell élesen balra kanyarodnod. Maradj ezen az úton, 1-2 perc és egy egyirányúvá fog válni. Menj tovább (hamarosan újra kétirányú). Látni fogsz egy templomot, itt tarts jobbra. Hamarosan átmész egy hídon, balra lesz egy buszmegálló, itt kell bekanyarodnod. Ez az út visz el a Csónakázó-tóhoz.

Hazafele vissza a hídon a város felé. Hamarosan újra egyirányúvá válik az út, azon mész tovább. Szembe kerül veled a várparkoló (kereszteződés is van ott), de te maradsz az utadon ami jobbra fog kanyarodni. Menj rajta tovább, ne kanyarodj le róla. Újra egyirányúvá fog válni a szakasz. Az út végén a kereszteződésnél balra fordulsz ki, majd az első lehetőségnél jobbra mész és ezzel vissza is értél a vendégház előtti parkolóba.