Mobirise
Kőszeg családoknak, gyerekekkel, látnivalók, kirándulás

Ha Neked unalmas egy forrás, egy vár vagy éppen egy "egyszerű" kilátó, 

akkor íme néhány ajánlat Kőszegen:

Hörmann-forrás melletti laktanya Kőszeg

Hörmann laktanya

Elhagyatott laktanya, nem éppen barátságos kisugárzással. Omladozó falak, tető.. fokozott óvatossággal látogatható.

Szálasi Ferenc bunkere a Kőszegi-hegységben

Szálasi bunker

Lezárták, de megtalálhatod a kiskaput. Ennek ellenére senkinek sem javasoljuk a lemenetelt. Elejét még katonák robbantották be, a hátulja meg magától omlott be..

A volt, titkos lehallgatóbázis a kőszegi hegyen

Lehallgatóbázis

Egy igazán titokzatos hely...

fából épült Margit-kilátó Ausztriában, közel a kőszegi határhoz

Margit-kilátó

A Kőszegi-hegység osztrák oldalán található, kb 20 km Kőszegtől.. Mitől izgalmas? Fából épült, nagyon magas és kileng.

szállás Kőszeg vendégház
Nézd meg mivel készültünk, egy igazi Kőszeget felfedező lehetőség és alig kerül valamibe!
szállás Kőszeg, Panoráma Pihenőház, erdei szállás, bérelhető apartman ház
A csodás panorámával rendelkező szállás magáért beszél. 2018.-ban már júniusban elkelt a teljes nyárra. Foglalj időben!

Kőszeg rengeteg látnivalót rejt magában, (ha nem hiszed kattints ide). A Kőszegi-hegység több magára hagyott épületet is rejt magában. A trianoni békeszerződést követően, jelentős mértékben lecsökkent az ország mérete. Az új határsáv a hegységet is átszeli...

Szálasi bunker - A Nyilas párt vezetőjének bunkere

A második világháború ideje alatt, Szálasi Ferenc készítettet magának ide bunkert, gondolva a háború utáni időkre. Állítólag ezt a bunkert minden jóval felszerelték kényelme érdekében. Szálasi sosem használta bunkerét. A második világháború alatt már tartani lehetett egy lehetséges atomtámadástól is, amire a bunker nem volt felkészítve. Szálasi egyébként diktatúrát működtetett, ő volt a Nyilas párt vezetője. Bárki ellent mondott neki, az halál fia volt. Németekkel szimpatizált, bár nem minden téren, épp ezért az orosz seregtől félt leginkább, a bunker is emiatt épült. Szálasit és a kormánya több tagját is a háború után kötél általi halálra ítélték.

Szálasi bunkere nagyon rossz állapotnak örvend. A hátsó része már beomlott, az első részét még orosz katonák robbantották be. A robbantást végző katonák (állítólag) túl lusták voltak ahhoz, hogy a bombát bevigyék a bunkerbe, ennek köszönhetően csak az eleje omlott be a helynek. A kétezres évek elején megtalálták a bunkert és elkezdték járhatóvá tenni. Különböző indokok miatt, aztán a járatok felújítása abbamaradt. Lezárták, viszont ha keresed megtalálod a "kiskaput", ennek ellenére nem javasoljuk a lemenetelt.

A bunkerről itt olvashatsz bővebben.


A második világháború után következett a hidegháború, ami a két nagyhatalom (kelet - nyugat) rivalizálását jelentette. A szó szoros értelmében nem volt háború (kivéve a harmadik világban). A két nagyhatalom között nukleáris fenyegetettség is érzékelhető volt.

Az egyik nagy találmányuk a vasfüggöny volt. Ez hivatott elválasztani a két oldalt egymástól. Ez a vasfüggöny a Kőszegi-hegységen keresztül húzódott. Kőszeg kifejezetten őrzött határrészhez tartozott, még magába a városba be és a városból kimenni is nehézkes volt, a hegység meg csak engedéllyel volt látogatható.

Több laktanya is épült a hegyen, ezek közül fogunk párat most bemutatni.


Laktanya a Hétforrás mellett 

Az egyik legismertebb a Hétforrás melletti épület. Ismertségének köszönhetően, sajnos nagyon rossz állapotban van. Az épület teljes egészében bejárható, bár fokozott óvatosságot igényel. Omladozó falak, plafon és tető, itt-ott nyitott aknák a földön. Talán a legérdekesebb része, a hiányos tető alatt kinőtt erdő.

A laktanyáról itt olvashatsz bővebben.


Laktanya a Hörmann forrás mellett

Ez a laktanya szintén nem örvend túl jó állapotnak. Nyilván az idő is bontja ezen épületeket, viszont egyértelmű az is, hogy az ember keze is benne van a dologban. Nincs túl jó hangulata a helynek, barátságtalan épület. Nincs lezárva, különös óvatossággal bejárható.

A laktanyáról itt olvashatsz bővebben.


Lehallgatóbázis

Az eddig bemutatott épületek közül, ez örvend a legjobb állapotnak, amit valószínűleg annak is köszönhet, hogy messze van a várostól. Nincs túl sok információ a helyről, állítólag lesötétített fekete kisbuszokkal vitték ide a dolgozókat. Valószínűleg a repülőket figyelték innen. A bázison található óriási toronyról már leszerelték az antennákat. Ha minden igaz 2004.-ig működött a hely. A kiskapu nyitva van (volt), azt hogy be szabad e menni, azt nem tudom. :)

A bázisról itt olvashatsz bővebben.