free amp templates

Mátyás király idejéből: Királyvölgyi gesztenyefa

Felmerülhet a kérdés bennünk, hogy miért is olyan érdekes egy fa, pláne akkor ha már nem is él.. Mégis miért érdemelte ki azt, hogy tetőt építsenek fölé, illetve hogy még emlékkövet is kapjon?

Olvass tovább! Térkép a fához az oldal alján.


Kőszeg, gesztenye, királyvölgy
Öreg gesztenyefa

Az embereknél alaptulajdonság a múltba révedés, hogy anno mennyivel jobb volt vagy épp rosszabb. Persze ez mind csak nézőpontkérdése, a jelenlegi tudásunk megítélése csupán. A történelmet mindig a győztesek írták és írják, a saját érdekük szerint. Vagy Te már hallottál olyan megnyert háborúról, ahol a győztesek nem a jó ügyért ragadtak fegyvert a saját elmesélésük szerint? 

Persze szokták azt is mondani, hogy az idő múlásával csak a jóra emlékszünk majd, a nagyapa is egyre jobb tanulóként meséli magát az évek múlásával.

Minél idősebb valaki, annál több mondanivalója van. Vajon mennyi mesélni valója lenne egy olyan embernek aki több száz évet élt? Vajon figyelnénk rá, vagy meg sem hallgatnánk őt?

A mostani történetünk szereplője ha beszélni tudna akkor Mátyás királytól kezdené az életét mesélni és valamennyivel a rendszerváltás előttig tartana az ő története.

gesztenye kőszeg óriás
Tető védi a fa megmaradt részét :) (kora tavaszi kép)

A Királyvölgyi óriás gesztenyefa

A valaha létező királyvölgyi gesztenyefát a nép 800 évesnek tartja, bár a kutatások ennél azért fiatalabbnak mondják. Valamikor akkor hozhatta első hajtását amikor Mátyás király visszafoglalta Kőszeget az osztrák császártól. Mátyást a magyarok az egyik legnagyobb királyukként tartják számon. Rajzfilmek és mesekönyvek keltik életre az ő történetét a fiatal korosztály számára, mint hogy "Mátyás az igazságos", vagy "Mátyás aki álruhában a nép között jár" és így tovább. 

A következő mesélni való a török megérkezése lenne, és a majd egy hónapig tartó sikertelen ostroma. A gesztenyefától nem messze volt Szulejmán páholya, onnan követte az eseményeket. Kőszeg akkori győzelme megdöbbentő. 50-60 török jutott egy kőszegire, a vár mégsem esett el. A török ostromról itt olvashatsz bővebben. 

Ezután jött csak a város virágkora, amit annak köszönhetett, hogy egy kereskedelmi útvonal része lett, majd nemsokára szabad királyi várossá vált. Hamarosan viszont bekövetkezett az első világháború. Kőszeg vonzáskörzetének nagy részét elvesztette és emiatt hanyatlásnak indult. A második világháborút nagyobb  pusztítások nélkül megúszta, amit annak köszönhetett, hogy egy az amerikai színekben harcoló Kőszegen felnőtt katona, vélhetően direkt rossz koordinátákat adott meg a  bombázógépeknek, így azok nem találták el a várost. 

A háború után érkezett a vasfüggöny időszaka, a kelet és nyugat közti rivalizálás. A vasfüggöny a Kőszegi-hegységet is átszelte.

gesztenye királyvölgy kőszeg emlék
Emlék.. :)

Ezen időszakokról tudna bővebben mesélni nekünk az egykori fa. Kiemelkedő korához, kiemelkedő méret is tartozott, nagyjából 10 méter a megmaradt törzs kerülete. A fától nincs messze a Szulejmán-kilátó

Nézelődj a többi látnivaló között is!

óriás ggesztenyefa kőszeg királyvölgy
Nem semmi fa lehetett...

Térkép az öreg gesztenyéhez

Így találod meg a szállásról indulva:

Az Andalgó Hold Vendégház előtti parkolóból balra kell elindulnunk, ha a gesztenyefához készülünk. (A táv megtehető gyalog is kb 35 perc séta.) A második jobbra kanyarodási lehetőségnél kell lefordulnod az útról (egyirányú út lesz). Haladj felfele, az út balra fog kanyarodni (itt van lehetőség balra és jobbra is menni, te jobbra tarts!). A következő kereszteződésnél viszont fordulj balra. Haladj felfele, elmész a gimi előtt, majd utána kell jobbra kanyarodnod. Ha ezen az úton maradsz tulajdonképpen eljutsz a fáig, viszont érdemesebb letenni az autót amint felérsz a meredek részen, még az út balra kanyarodása előtt.

Visszafele az út a gimi mellett visz lefele, a kereszteződésnél menj jobbra. Hamarosan egyirányúvá fog válni a szakasz. Az út végén a kereszteződésnél balra fordulsz ki, majd az első lehetőségnél jobbra mész és ezzel vissza is értél a vendégház előtti parkolóba.