develop free website

Háborús maradvány: kőszegi Szálasi bunker

Tucatnyi rejtett dolgot felfedeztünk már a kőszegi hegyen, nem is biztos hogy mindről szabad mesélnünk... A mostani viszont talán még belefér, ugyanis kijelölt kirándulóút is vezet ide. Utazzunk kissé vissza az időben, és nézzünk meg egy második világháborús bunkert!

Térkép a Szálasi bunkerhez az oldal alján.

szálasi ferenc kőszeg bunker
Szálasi bunker Kőszegen

A történelem során a hegységek mindig is fontos szerepet töltöttek be. Azontúl, hogy erőforrásokat biztosítottak (faanyag, különböző bányák stb.), védelmet is nyújtottak a lakosságnak. Trianon után a Kőszegi-hegység Magyarország szélére került, ráadásul átfutott rajta a vasfüggöny is, így nem csak mint országhatár funkcionált, hanem Európa kettéválasztója is volt ezen a szakaszon.

A kőszegi hegyen találjuk Szálasi Ferenc bunkerét.

szálasi bunkere kőszegen
Tábla a bunker közelében

A magyar diktátor

Szálasi Ferenc puccsal került hatalomra, ami azt jelenti, hogy nem választás útján. Időben a második világháborúban járunk, ő volt a Nyilas párt vezetője. Mint diktátor nem volt neki szabad ellentmondani, ugyanis az életével fizetett az aki más véleményem volt.

Miért pont Kőszeg?

Szálasi félt az oroszoktól, akik egyre közelebb voltak. Bár nem támogatta teljesen a németeket, de mégis inkább velük szimpatizált. Nyugatra indult volna ha szökni kell (és kellett is), hiszen keletről az oroszok jöttek. Ezért kerülhetett ide a nyugati határhoz a bunker. Persze még az is közrejátszhatott, hogy Szálasi itt Kőszegen végezte katonai tanulmányait

szálasi bunker bejárat kőszegen
Lejárat, amit anno berobbantottak

Elmondások szerint ez egy igazán jól felszerelt földalatti építmény volt, viszont akadt egy komoly hibája. Nem volt atombiztos.

Szálasi nem lakta ezt bunkert, viszont mások igen. Egy időben orosz katonák használták, akik távozásukkor berobbantották az épületet. Vélhetően lusták voltak mindent aláaknázni és emiatt csak a bejárat omlott be.

Szálasi megítélése változó volt. Az első világháború idején talán többen kedvelték, mint a hatalomra kerülése után. Tudjuk, hogy a történelmet a győztesek írják, így csak azon információkra tudunk támaszkodni, amik fellelhetőek bárki számára. Szálasi a háború után kötélen végezte több párttagjával együtt. 

szálai bunker kőszeg járat lenn lemenni
Ez tartja a 20 méter földet a járatok felett...

A bunker bejáratát a kétezres évek környékén megtalálták és megtisztították, így elviekben újra járható, viszont lezárták.

Milyen belülről?

A bunkert úgy kell elképzelni mint egy régi ház pincéjét. Boltíves, téglából kirakott helyiségek, melyeket folyosók kötnek össze egymással. Ezen folyosók rossz állapotban vannak. A leginkább vasúti támfára hasonlító ácsolat fogja a nagyjából 20 méternyi földet a járatok felett. Ezen tartóoszlopok folyamosan mennek tönkre a nedvességtől és különböző gombák is ellepték már őket. A boltíves helyiségek viszont jó állapotnak örvendenek.

Egyébként nem bejárható a teljes épület, ugyanis a hátsó része beomlott, aminek a nyomát kintről is láthatod egy kráter formájában. Ez az omlás vélhetően egy már nem kinyíló ajtó mögött található. Az hogy mi volt ennek az omlásnak az oka azt nem tudjuk. Elviekben ott is egy boltíves helyiségnek kellene lennie, már csak az ajtóból és az előtte lévő folyosóból következtetve. A bunkerbe nem lehetetlen bemenni, van kiskapu, viszont talán ez a legnagyobb hülyeség amit csinálhatsz itt Kőszegen.

Lehet, hogy ez régen egy védelmet nyújtó hely volt, de ma már inkább jelent veszélyt. Nem ajánljuk a lemenetelt.

Hasonló építmények Kőszegen:

Laktanya a Hétforrásnál, Hörmann laktanya, Volt lehallgatóbázis

Közelben: Óház, Hétforrás, Pintér-tető, Hétforrás laktanya

Térkép Szálasi bunkeréhez

Így találod meg a szállásról indulva:

Az Andalgó Hold Vendégház előtti parkolóból balra kell elindulnunk, ha a bunkerhez készülünk. Javasolt autóval megtenni a távot, ha csak nem vagyunk gyakorlott kirándulók. Autónkkal balra kifordulva a parkolóból, kövessük az utat a Szabóhegy felé. Ne térjünk le az útról, hagyjuk el a Kőszeg vége táblát. Hamarosan két buszmegállót látunk, az út két oldalán, ezt követően kell majd jobbra kanyarodnunk, a Szabóhegy irányába. Itt érünk rá a Panoráma útra.

Haladjunk felfele, ne térjünk le az útról. Egy nagy zöld színű épületet fogunk látni (jobbról), először lentről, majd tovább haladva (megkerülve) oldalról is látni fogjuk. Haladjunk tovább az úton, ne térjünk le róla. Lesz egy balra út (Tölgyes út), nem ide megyünk, menjünk tovább. A következő balra kanyarodási lehetőségnél sem térünk le az útról. Innen már csak nagyjából 1 perc kocsival a Kincs Pihenő. Itt kell letennünk az autónkat.

Ha az érkezés irányából nézed a parkolót, első ránézésre két lehetséges további irányt látsz. Van viszont egy harmadik is a parkoló elején, jobb kezed felől (a turistatábla mellett). Azon a földúton kell lefele elindulnod, kb 1 perc és ott vagy a bunkernél.

bunker, kőszeg, látnivaló
Találkozzunk Kőszegen!