easy web maker

Szent Vid kápolna és környéke

Pont az imént írtam a Kálvária templomról, hogy milyen érdekes dolgok köthetőek hozzá, most pedig szeretnék egy másik hasonló épületről mesélni Neked.

Olvass tovább! Térkép  Szent Vidhez az oldal alján.

szent vid, kőszeg, kápolna, kirándulás, látnivaló
Szent Vid a kőszegi hegyen (tél végi kép)

A Szent Vid kápolna a Kőszegi-hegységben található, az Írott-kőre vezető út közelében. A Kőszegtől nem messze található Velem községet figyeli fentről az épület, hasonlóan a Kálvária templomhoz, ami pedig Kőszeget figyeli a magasból. A kápolna több részben is őrzi az immár 3000 éve itt lakó emberek emlékét. Még az a kijelentés is megkockáztatható, hogy egykor valami királyi központ lehetett itt.

szent vid, kőszeg, kirándulás, látnivaló
Hangulatos lépcső a kápolna előtt (tél végi kép)

A hegység úgy 2000 évvel ezelőtt a római provincia része volt. A kápolna mellett találunk egy ebből a korból megmaradt, több mint 50 méter mély kutat is (ez kb egy 16 emeletes háznak felel meg). Egyszer meg is próbáltunk belenézni egy kamera segítségével, erről mesélek is a fenti videóban. Egyébként nem messze található innen Szombathely (akkoriban Savaria), ami szintén a Kőszegi-hegységből kapta az ivóvízét.

szent vid, kút, római kor, kőszeg
52 méter mély kút még a rómaiak idejéből.

A Szent Vitus legendája

Szent Vitus még gyerek volt amikor különböző csodákat hajtott végre, többek között meggyógyította a császár fiát is. Valamiért mégis forró olajjal töltött üstben végezte.

Tiszteletére már a honfoglalás előtt is templomot állítottak ezen a helyen. Szent Vitust gyakran ábrázolják üstben ülő fiúként. Több dolognak is a védőszentje pl. vendéglősök, táncosok, színészek...

Kőszeg
Nyáron a Szent Vidnél

Talán már hallottál az Országos Kéktúráról is, ez egy az országot átívelő túraút. A fákon található fehér-kék-fehér jelzések mentén átszelhetjük Magyarországot. Ennek a túrának az egyik végpontja az innen nem messze található Írott-kő, azonban a hidegháború idején nem volt látogatható a hegység ezen pontja. Éveken keresztül a Szent Vid kápolna volt helyette a túra nyugati végpontja.

Az ezt az időszakot őrző emlékkő a kápolna mögött található.

kéktúra, szent vid, kőszeg
Valaha a Szent Vidnél volt a Kéktúra vége

Ha innen tovább indulunk elérhetjük a Kendig-hegyet, ami mint egy híd elválasztja Magyarországot Ausztriától, de erre található a hegység legmagasabban folyó forrása is a Hörmann-forrás, illetve a Dunántúl legmagasabb pontját, az Írott-kőt is meglátogathatjuk a kápolnától indulva. Az írás elején említett Kálvária templomról itt olvashatsz.

Minden látnivalóhoz pontos térképet biztosítunk. Gyere nézd meg őket!

Térkép a Szent Vidhez

Így találod meg a szállásról indulva:

Az Andalgó Hold Vendégház előtti parkolóból balra kell elindulnunk, ha a Szent Vidhez készülünk. Javasolt autóval megtenni a távot. Autónkkal balra kifordulva a parkolóból, kövessük az utat a Szabóhegy felé. Ne térjünk le az útról, hagyjuk el a Kőszeg vége táblát. Hamarosan két buszmegállót látunk, az út két oldalán, ezt követően kell majd jobbra kanyarodnunk, a Szabóhegy irányába. Itt érünk rá a Panoráma útra.

Haladjunk felfele, ne térjünk le az útról. Egy nagy zöld színű épületet fogunk látni (jobbról), először lentről, majd tovább haladva (megkerülve) oldalról is látni fogjuk. Haladjunk tovább az úton, ne térjünk le róla. Lesz egy balra út (Tölgyes út), nem ide megyünk, menjünk tovább. A következő balra kanyarodási lehetőségnél kell letérni eddigi utunkról. A kanyarnál található egy piros sífelvonó, mellette parkoló és az út másik oldalán még egy turistaház is. Itt kell balra kanyarodni. (egyirányú út) 6km után kereszteződéshez érünk. Jobba kell tovább haladnunk. Hamarosan megérkezünk a Vid melletti parkolóhoz. Tedd le az autót és indulj el gyalogosan, kb. 3 perc séta az út.

Hazafele Velemen át vezet az út (az egyirányú út miatt), majd Kőszegszerdahely és újra Kőszeg. Ahogy beérsz Kőszegre, a Forrás bolt mellett kell jobbra kanyarodni, majd az út végén balra, innentől már ismerős lesz az út. :)

Wikipédia írja: A kápolnával koronázott hegycsúcs 568 m-rel emelkedik a tengerszint fölé, több rétegben őrzi a mintegy 3 évezreden keresztül itt megtelepedett emberek emlékét. A szórványos neolit, rézkori és középső bronzkori leletanyagot leszámítva Kr. e. 1200-tól rendelkezünk folyamatos lakottságot bizonyító nagy mennyiségű leletanyaggal. A késő bronzkor idején Kr. e. 1100 körül egy feltételezhetően nyugatról érkező népcsoport szállta meg a hegyet. Olyan teraszos, akropoliszos, fellegvárat települést hozott létre hatalmas munkával, amely csak a Földközi-tenger térségében ismert. A fellegvárat övező kísérő terasszal és nagyobb elválasztó lakóteraszok sorával megerősített település virágzó kereskedő és kézműves centrum volt. A település társadalma rétegződött. Legalul, a hegy lába körül, az itt húzódó, igazából majd a rómaiak által kiépített borostyánút közelében élnek a település földművelői. A hegyoldalt a kései bronzkor iparosai és kereskedői lakták. Az ő kunyhóik állnak a hegycsúcsot „U” alakban körülfogó – magas szintű, geometriai, fizikai, mechanikai ismeretekre valló -mesterséges teraszokon. Az itt készített bronztárgyakra antimon ötvözetük a jellemző. Ennek alapján állapítható meg, hogy a korabeli kereskedelem révén rendkívül messze elkerültek. (Würtemberg, Bajorország, Svájc, Tirol, Karintia, Ibéria, Bosznia, Szilézia, Észak-Németország, Skandináv-félsziget és Oroszország.) A letelepülés előkelői a hegycsúcson kialakított fellegvárban, akropoliszban éltek. Egy 1929-ben talált, feltételezhetően királynői fejdíszül szolgált aranydiadém alapján megkockáztatható az az állítás, hogy Velem Szentvid valamiféle királyi központ lehetett...

szent vid kápolna
Találkozzunk Kőszegen!