web templates free download

Trianoni kereszt

Trianon kérdése mindig sok viszályt kelt, egyébként tök jogosan, viszont most kissé határolódjunk el a dologtól. A Kálvária templomtól nem messze található a trianoni kereszt. Ez egy vasbetonból épült kereszt, ami mint egy emlékhelyként szolgál. Érdekessége, hogy pont az elcsatolt területek felé néz, illetve hogy megépítése után nem sokkal, építettek egyet a túloldalon is válaszul. A második világháború után fokozottan védett határrészhez tartozott a hely, épp ezért furcsa olyan dolgokat olvasni, hogy a kereszten található golyó ütötte nyomok ezen időszakokra emlékeztetnek minket. Vajon kik lőttek a keresztre és miért?

Térkép a kereszthez az oldal alján.


trianoni kereszt kőszeg emlékhely
Nyáron a trianoni kereszt is barátságosabb hely
trianoni kereszt kőszeg
Golyó ütötte kereszt
trianoni kereszt kőszeg
Kilátás Ausztria felé
ősz, kőszeg, trianoni kereszt, emlékhely
Ősz a trianoni keresztnél
triaononi kereszt kőszeg tél
Télen a keresztnél.

Térkép a trianoni kereszthez

Így találod meg a szállásról indulva:

Az Andalgó Hold Vendégház előtti parkolóból jobbra kell elindulnunk, ha az emlékhelyhez készülünk. (A táv megtehető gyalog is kb 45 perc séta, viszont most az autós megközelítéséről fogok részletesebben írni. Gyalog tudsz rövidíteni a főtéren keresztül.) Hamarosan látni fogsz egy parkot, menj el mellette, majd utána kell élesen balra kanyarodnod. Maradj ezen az úton, 1-2 perc és egy egyirányúvá fog válni. Menj tovább (hamarosan újra kétirányú). Látni fogsz egy templomot, itt kell lekanyarodnod az eddigi útról balra. Haladj tovább hamarosan találsz egy parkolót, tedd le ott az autót. Menj tovább felfele gyalog, szinte azonnal odaérsz a Koronaőrző bunkerhez. Haladj el mellett, nem sokára odaérsz egy stációhoz. Itt kell elindulnod felfele. 15 perc séta múlva megpillantod a Kálvária templomot. Balról haladj el mellette, nem sokára lesz egy "kereszteződés". Haladj tovább egyenesen a kitaposott ösvényen. 1 perc és ott vagy a keresztnél.

Hazafele kijössz a templom mellett és egyenesen mész vissza a város felé. Hamarosan újra egyirányúvá válik az út, azon mész tovább. Szembe kerül veled a várparkoló (kereszteződés is van ott), de te maradsz az utadon ami jobbra fog kanyarodni. Menj rajta tovább, ne kanyarodj le róla. Újra egyirányúvá fog válni a szakasz. Az út végén a kereszteződésnél balra fordulsz ki, majd az első lehetőségnél jobbra mész és ezzel vissza is értél a vendégház előtti parkolóba.